Industrie: Nieuwe regelgeving sinds 1 januari 2025

De regelgeving rond het EPC niet-residentieel heeft sinds 1 januari 2025 enkele belangrijke wijzigingen ondergaan.

Industrie: Nieuwe regelgeving sinds 1 januari 2025
Industrie: Nieuwe regelgeving sinds 1 januari 2025
Joachim Marks
29/1/25
Niet residentieel

De regelgeving rond het EPC niet-residentieel heeft sinds 1 januari 2025 enkele belangrijke wijzigingen ondergaan. Vooral voor industriële gebouwen en gebouwen met gemengde functies heeft dit impact. In dit artikel bespreken we hoe de hoofdbestemming wordt bepaald, wat de nieuwe regels inhouden en hoe dit verschilt van de vorige wetgeving.

Hoe wordt de hoofdbestemming van een gebouw bepaald?

De hoofdbestemming van een gebouw wordt vastgesteld op basis van het grootste deel van de totale bruikbare vloeroppervlakte. Dit betekent dat de functie die meer dan 50% van de oppervlakte inneemt, de hoofdbestemming bepaalt. Voor industriële gebouwen geldt dat pas wanneer meer dan 70% van de oppervlakte een industriële functie heeft, de hoofdbestemming industrie is.

Hoe is de hoofdbestemming industrie van toepassing?

Gebouwen met een hoofdbestemming industrie vielen in het verleden niet onder de verplichting om een EPC niet-residentieel op te stellen. Industriële gebouwen worden gedefinieerd als panden waar voornamelijk productieprocessen, opslag of andere industriële activiteiten plaatsvinden. Tot nu toe waren ze vrijgesteld, ongeacht of er ook kantoorruimtes of andere niet-residentiële delen aanwezig waren binnen hetzelfde gebouw.

Met de nieuwe regelgeving blijft de hoofdbestemming industrie bepalend voor het grootste deel van het gebouw, maar uitzonderingen zijn mogelijk wanneer er een apart geheel met een niet-residentiële functie aanwezig is.

Wat was de oude wetgeving?

Tot eind 2024 gold de volgende wetgeving voor het EPC niet-residentieel:

  • Geen EPC verplicht:
    • Voor gebouwen met een hoofdbestemming industrie, religieuze functie of landbouw.
    • Zelfs als er kantoorruimtes binnen industriële gebouwen aanwezig waren, was een EPC niet verplicht zolang de hoofdbestemming industrie was.

Deze vrijstelling maakte het voor veel bedrijven eenvoudig om geen EPC niet-residentieel op te stellen, zelfs als er andere niet-residentiële functies aanwezig waren binnen dezelfde gebouwstructuur.

Wat is de nieuwe wetgeving vanaf 2025?

Met ingang van 1 januari 2025 gelden de volgende regels voor het EPC niet-residentieel:

Nieuw criterium: Kantoren binnen industriële gebouwen
  • Als een industriële eenheid een aaneensluitend geheel bevat met een kantoorruimte (of andere niet-residentiële functie) van meer dan 250 m², is er een EPC vereist uitsluitend voor het kantoor- of niet-residentiële deel. De industriële ruimte blijft vrijgesteld.
Verplichte deadlines voor een EPC niet-residentieel:
  • Groter dan 1000 m²: EPC verplicht vanaf 1 januari 2025.
  • Tussen 500 m² en 1000 m²: EPC verplicht vanaf 1 januari 2026.
  • Kleiner dan 500 m²: EPC verplicht vanaf 1 januari 2030, indien gekozen wordt voor een kNR (klein niet-residentieel).

Deze regels zijn bedoeld om een onderscheid te maken tussen grote en kleine gebouwen en geven bedrijven de tijd om aan de verplichtingen te voldoen.

Wat betekent dit concreet?

  1. Industriële gebouwen met kantoren van meer dan 250 m²:
    Hier is een EPC verplicht voor het kantoor- of niet-residentiële deel, maar niet voor het industriële deel. Dit geldt vanaf de respectieve deadlines, afhankelijk van de totale oppervlakte.
  2. Gebouwen met een hoofdbestemming industrie:
    De vrijstelling blijft bestaan voor industriële ruimtes, tenzij er aparte niet-residentiële functies zijn binnen hetzelfde gebouw.
  3. Planning voor bedrijven:
    Het is belangrijk om de oppervlakte van kantoor- of niet-residentiële delen nauwkeurig te berekenen en te controleren of u tijdig aan de verplichtingen voldoet.

Conclusie

De wijzigingen in de regelgeving brengen meer nuances aan in de verplichting tot het verkrijgen van een EPC niet-residentieel. Voor bedrijven met gemengde functies binnen een industriële context is het nu cruciaal om te weten hoe de regelgeving werkt. De deadlines variëren op basis van de grootte van de niet-residentiële delen en zorgen voor een stapsgewijze aanpak.

Heeft u vragen over hoe deze regels van toepassing zijn op uw gebouw?

Neem contact met ons op, en wij helpen u graag verder met een analyse of advies op maat.