EPC niet-residentiële eenheden

Het EPC niet-residentieel (EPC NR) wordt opgemaakt voor grotere bedrijfsgebouwen zoals kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en meer.

Lees hieronder meer over de toepassingen van het EPC NR.
Vraag vrijblijvend een offerte of meer informatie.

Bereken online de prijs van je EPC
EPC niet-residentieel

Introductie

Het EPC voor grote niet-residentiële eenheden (EPC NR) is nieuw sinds januari 2023. Het EPC NR wordt anders opgemaakt dan de certificaten van residentiële eenheden en uitsluitend door een erkend energiedeskundige type D.

Het EPC NR weerspiegelt de energiezuinigheid van jouw gebouw en wordt uitgedrukt in twee belangrijke elementen:

de energiescore en het energielabel.

Beide elementen vertegenwoordigen andere specificaties. 

EPC niet-residentieel

Tijdslijn

Vlaanderen heeft de ambitie om het EPC uit te rollen over een reeds bepaalde tijdlijn. Het EPC vormt zo de energetische identiteit van jouw bedrijfspand,
waarmee het de doelstellingen van 2050 zal nastreven.

2023

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om bij overdracht of  een nieuw huurcontract over een EPC NR te beschikken. Het EPC moet reeds ter beschikking zijn bij de publicatie van de verkoop of verhuur. 

2025

Vanaf 1 januari 2025 zal elke grote niet-residentiële gebouweenheid, groter dan of gelijk aan 1000 m², over een EPC NR moeten beschikken. Dit ongeacht verkoop of verhuur van de eenheid. 

2026

Vanaf 1 januari 2026 zal deze verplichting voor alle niet-residentiële eenheden gelden. Vanaf 2026 zal Vlaanderen de duurzaamheid van het gehele gebouwenpark in kaart willen gebracht hebben. 

2030

Vanaf 1 januari 2030 zal Vlaanderen het eerste minimumlabel introduceren. Tegen 2030 zal elk niet-residentieel gebouw een minimum aan hernieuwbare energie moeten benutten.

2050

Tegen 1 januari 2050  tracht Vlaanderen elke niet-residentiële gebouweenheid koolstofneutraal te maken. Elk gebouw heeft een label A en heeft dus een hernieuwbaar aandeel van 100%.

Uitzondering: publieke- & overheidsgebouwen:
Voor publieke- en overheidsgebouwen is er een voorbeeldfunctie vooropgesteld.
Hierbij streeft Vlaanderen met deze gebouwen de doelstellingen reeds eerder te bereiken.

- 2024: Alle publieke- en overheidsgebouwen gecertificeerd te zijn.
- 2028: Alle publieke- en overheidsgebouwen dienen over een minimum label te beschikken.
- 2045: Alle  publieke- en overheidsgebouwen dienen koolstofneutraal te zijn. (Uitzondering: Scholen en zorginstellingen)

Toepassingsgebied EPC niet residentieel

Klein of grote niet-residentiële eenheid

Niet residentiële eenheden met een oppervlakte kleiner dan 500m² kunnen gebruik maken van een speciaal traject. Deze worden dan beschouwd als een kleine niet-residentiële eenheid (kNR). Kijk hier na of jouw zaak aan alle voorwaarden voldoet.

Gebouweenheden

Een EPC wordt altijd opgemaakt per gebouweenheid. Echter is de afbakening van een eenheid niet altijd voor de hand liggend.  Een gebouweenheid is elke eenheid die ontsloten is via een eigen afsluitbare toegang en autonoom functioneert. De evaluatie hiervan vereist vaak enige expertise. 

Hoofdbestemming

Het EPC NR wordt opgemaakt voor een eenheid met niet-residentiële doeleinden. Indien de eenheid een andere functie heeft wordt hiervoor een ander type EPC opgemaakt of is een EPC soms zelfs niet nodig. Er zijn ook enkele uitzonderingen

  • alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m²;

  • tijdelijke gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt;

  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten;

  • industriële gebouwen; werkplaatsen; opslagplaatsen;

  • gebouwen van een landbouwgebouw die niet voor bewoning bestemd zijn;

Zo worden industriële eenheden vandaag vrijgesteld van de EPC-plicht. De definitie stelt dat wanneer de bruikbare vloeroppervlakte van een eenheid 70% of meer industriële activiteiten omvat, deze eenheid beschouwd kan worden als een industriële gebouweenheid.

Vraag vrijblijvend uw offerte

Vul onderstaande gegevens in en ontvang vrijblijvend uw offerte EPC niet-residentieel.
We hebben jouw aanvraag goed ontvangen. We beantwoorden u zo spoedig mogelijk.
Oeps, er ging iets mis! Probeer nog een keer.